Skip to content

Wpływ na immunoreaktywne białka wiążące folan pozakomórkowego stężenia kwasu foliowego w hodowanych komórkach ludzkich.

3 miesiące ago

262 words

Wpływ pozakomórkowego stężenia kwasu foliowego na poziomy komórkowe białka transportującego folan i jego rozpuszczalnego produktu badano bezpośrednio w hodowanych komórkach ludzkiego raka nosowo-gardłowego (KB). Jak określono testem radioimmunologicznym, poziomy białka transportującego folaninę i rozpuszczalne białko wiążące folan wynosiły odpowiednio 58 +/- 17 (średnia +/- SD) i 5 +/- 2 pmol / mg białka komórkowego, w komórkach KB utrzymywanych w standardowa pożywka (zawierająca 2300 nM kwasu foliowego). Poziom ten znacznie wzrósł do odpowiednio 182 +/- 34 i 26 +/- 6 pmol / mg białka komórkowego w komórkach KB seryjnie pasażowanych w podłożu o niskiej zawartości kwasu foliowego (zawierającego 2-10 nM 5-metylotetrahydrofolian). Wzrost poziomów białka wiążącego folan występował szybciej w komórkach KB seryjnie pasażowanych w bardzo niskim podłożu folanowym zawierającym mniej niż 2 nM kwasu foliowego i zapobiegano temu przez dodanie do tego podłoża 100 nM 5-metylotetrahydrofolianu lub 0,1-1 mikroM 5-formylotetrahydrofolianu. Gdy komórki KB, które pasażowano w pożywce o niskiej zawartości kwasu foliowego pasażowano ponownie do standardowej pożywki lub do niskiej zawartości kwasu foliowego uzupełnionej zredukowanymi folianami, poziomy obu białek wiążących folan spadały liniowo w kierunku poziomów w komórkach KB utrzymywanych w sposób ciągły w standardowej pożywce. Białko transportujące folan zidentyfikowano i poddano podobnym zmianom w ludzkich i mysich komórkach nowotworowych sutka. Badania te wskazują, że układ transportu kwasu foliowego jest prawdopodobnie regulowany przez pozakomórkowe stężenie kwasu foliowego poprzez zmiany wewnątrzkomórkowego poziomu metabolitów.
[podobne: cytologia u dziewicy, setaloft skutki uboczne, szczepionka błonica tężec krztusiec ]

0 thoughts on “Wpływ na immunoreaktywne białka wiążące folan pozakomórkowego stężenia kwasu foliowego w hodowanych komórkach ludzkich.”